Produkty bogate w białko

Białko jest organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jakie pełni konkretnie funkcje i w jakich produktach jest go najwięcej?

Bez białka ludzki organizm nie mógłby się utrzymać przy życiu. Zapotrzebowanie na ten składnik u każdego jest inne i zależy od takich czynników jak wiek, stan zdrowia, waga, tryb życia. Przyjmuje się, że należy spożywać 0,9 g białka na kilogram masy ciała (w przypadku osób dorosłych), jednak jest to norma nieuwzględniająca wielu zmiennych.

 

Jakie funkcje pełni białko?

Białko pełni szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Jest elementarnym składnikiem strukturalnym każdej komórki, warunkuje rozwój i wzrost organizmu, ma znaczny wpływ na ekspresję genów, współtworzy układy enzymatyczne. Wspiera również pracę układu immunologicznego, jest naturalnym transporterem tlenu i żelaza, odpowiada za procesy regeneracyjne tkanek, wchodzi w skład mięśni. Ponadto reguluje metabolizm, stanowi podstawę równowagi kwasowo-zasadowej oraz syntezy hormonów. Wpływa też na ostrość wzroku.

 

Produkty bogate w białko

W produktach spożywczych białko występuje w dwojakiej postaci: jako pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. W skład tego pierwszego wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, które biorą udział w syntezie białek ustrojowych i pobudzają organizm do wzrostu. Natomiast białko niepełnowartościowe nie jest wykorzystywane w całości do stymulacji tych procesów.

Najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka są jaja, ryby, mleko (oraz wszelkie produkty mleczne), a także mięso, zwłaszcza drobiowe. Natomiast produkty zbożowe, grzyby, orzechy czy rośliny strączkowe to artykuły bogate w białko niepełnowartościowe. O prozdrowotnych właściwościach tych produktów dowiesz się więcej na https://www.product-port.com/pl/

 

Jak skomponować jadłospis?

Nie sposób wskazać pory dnia, która byłaby najbardziej odpowiednia na spożywanie produktów bogatych w białko. Dietetycy zalecają tak skomponować dzienny jadłospis, aby przyjmować białko w małych porcjach rozłożonych w czasie. Jeśli komuś zależy na szczupłej sylwetce, da to lepszy efekt niż spożywanie białka w skoncentrowanych ilościach raz dziennie.

 

Białko to podstawowy składnik każdej diety. Najwięcej jest go w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale występuje też w roślinach – gdyby tak nie było, weganizm nie miałby racji bytu. W diecie wegańskiej należy jednak szczególnie zatroszczyć się o dobór produktów zawierających białko, by nie nabawić się problemów zdrowotnych.

 





Polecane

Siła książek. Co powinni czytać aktywni?

Siła książek. Co powinni czytać aktywni?

Jesteś pasjonatem sportu, szukasz ciekawych dyscyplin,...

Wyposażenie obiektów sportowych

Wyposażenie obiektów sportowych

Wyposażenie obiektu sportowego jest jednym z...

Trening na czczo. Jak go sobie ułatwić?

Trening na czczo. Jak go sobie ułatwić?

Ćwiczenia o pustym żołądku – czy to dobry pomysł?...

Najlepsza pora na bieganie

Najlepsza pora na bieganie

Niektórzy biegają rano, inni wieczorem, jeszcze inni...

Galeria zdjęć

Jak pokonać ciągłe zmęczenie? Jak dbać o kolana podczas treningu? W jakim obuwiu podnosić ciężary? Czy warto jeść masło orzechowe przed treningiem?