Produkty bogate w białko

Białko jest organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jakie pełni konkretnie funkcje i w jakich produktach jest go najwięcej?

Bez białka ludzki organizm nie mógłby się utrzymać przy życiu. Zapotrzebowanie na ten składnik u każdego jest inne i zależy od takich czynników jak wiek, stan zdrowia, waga, tryb życia. Przyjmuje się, że należy spożywać 0,9 g białka na kilogram masy ciała (w przypadku osób dorosłych), jednak jest to norma nieuwzględniająca wielu zmiennych.

 

Jakie funkcje pełni białko?

Białko pełni szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Jest elementarnym składnikiem strukturalnym każdej komórki, warunkuje rozwój i wzrost organizmu, ma znaczny wpływ na ekspresję genów, współtworzy układy enzymatyczne. Wspiera również pracę układu immunologicznego, jest naturalnym transporterem tlenu i żelaza, odpowiada za procesy regeneracyjne tkanek, wchodzi w skład mięśni. Ponadto reguluje metabolizm, stanowi podstawę równowagi kwasowo-zasadowej oraz syntezy hormonów. Wpływa też na ostrość wzroku.

 

Produkty bogate w białko

W produktach spożywczych białko występuje w dwojakiej postaci: jako pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. W skład tego pierwszego wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, które biorą udział w syntezie białek ustrojowych i pobudzają organizm do wzrostu. Natomiast białko niepełnowartościowe nie jest wykorzystywane w całości do stymulacji tych procesów.

Najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka są jaja, ryby, mleko (oraz wszelkie produkty mleczne), a także mięso, zwłaszcza drobiowe. Natomiast produkty zbożowe, grzyby, orzechy czy rośliny strączkowe to artykuły bogate w białko niepełnowartościowe. O prozdrowotnych właściwościach tych produktów dowiesz się więcej na https://www.product-port.com/pl/

 

Jak skomponować jadłospis?

Nie sposób wskazać pory dnia, która byłaby najbardziej odpowiednia na spożywanie produktów bogatych w białko. Dietetycy zalecają tak skomponować dzienny jadłospis, aby przyjmować białko w małych porcjach rozłożonych w czasie. Jeśli komuś zależy na szczupłej sylwetce, da to lepszy efekt niż spożywanie białka w skoncentrowanych ilościach raz dziennie.

 

Białko to podstawowy składnik każdej diety. Najwięcej jest go w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale występuje też w roślinach – gdyby tak nie było, weganizm nie miałby racji bytu. W diecie wegańskiej należy jednak szczególnie zatroszczyć się o dobór produktów zawierających białko, by nie nabawić się problemów zdrowotnych.

 





Polecane

Maszyna eliptyczna – efekty regularnych ćwiczeń

Maszyna eliptyczna – efekty regularnych ćwiczeń

W czasach, w których siłownie wyposażone są w nowoczesne...

Ćwiczenia dla świeżo upieczonej mamy

Ćwiczenia dla świeżo upieczonej mamy

Właśnie zostałaś mamą i zastanawiasz się, jak zadbać o...

Wielozadaniowy olejek CBD

Wielozadaniowy olejek CBD

Marihuana wciąż wywołuje wiele kontrowersji. Korzystanie...

Batony proteinowe: jeść czy nie jeść?

Batony proteinowe: jeść czy nie jeść?

Batony proteinowe – zgodnie z tym, co można usłyszeć od...

Galeria zdjęć

FORMEXPLODE – niezawodny sposób na przyrost masy Siła książek. Co powinni czytać aktywni? Co zjeść po wieczornym bieganiu? Odżywka białkowa na odchudzanie